Producten Kies een categorie

Onze huid is vaak te zuur

Onze huid is licht zuur, maar waarom?

De huid is altijd licht zuur, maar waarom? Simpel, zure afvalstoffen verlaten ons lichaam via de huid. In de afgelopen jaren raken we steeds meer verzuurd waardoor de natuurlijke huidregulering wordt verstoord. De huid raakt door alle afvalstoffen verzuurd, droogt uit of wordt juist vettig met onzuiverheden als gevolg. De zuurgraad speelt hierin een essentiële rol. Bij de juiste zuurgraad is de huid in balans en straalt ze.

De zuurgraad van de huid

De huid is opgebouwd uit verschillende lagen. De bovenste laag is altijd een beetje zuur, rond de pH 5.5, omdat het lichaam zure afvalstoffen afvoert via de huid. De bovenste laag, ook wel de hoornlaag genoemd, bestaat voornamelijk uit dode huidcellen (keratinocyten). Vaak ligt hierover heen een mix van vetzuren en melkzuren uit zweet gecombineerd met talg en hormonen.

Hoe meer afvalzuren zich in het lichaam bevinden, des te zuurder de huid wordt. Bijna alle schimmels floreren in een zure omgeving van pH 3.5 – 5.0.

Puistjes

We weten dat puistjes onzuiverheden zijn die ontstaan bij verstopte poriën. De poriën verstoppen gemakkelijk door de grote hoeveelheid vetzuren uit zweet, talg en hormonen die de huid dagelijks uitscheidt. Om dit tegen gaan gaat u de huid regelmatig reinigen met basische middelen, zure middelen zuiveren de huid niet, maar drogen haar eerder uit. Om de groei van schimmels en bacteriën die puistjes veroorzaken verder te beperken is een basische crème aan te bevelen. Hiermee worden de zure afvalstoffen sneller geneutraliseerd en is de huid beter bestand tegen puistjesvorming.

De onder- en opperhuid

Slechts enkele micrometers dieper heerst een basisch milieu. De onderliggende huidlagen kennen een basische pH-waarde tussen de 7.0 en 8.0. Het voeden van deze diepere huidlagen is cruciaal voor een gezonde huid omdat in deze laag alle cellen worden aangemaakt die na verloop van tijd de opperhuid vormen. Deze huidcellen (keratinocyten) groeien optimaal in basische omgeving.

 

Te basisch….

Een basische pH-waarde reinigt de huid en geeft haar meer energie. Echter, een te basische huidverzorging is ook niet goed. Een pH-waarde van boven de 10.0 kan de huid uitdrogen. Daarom zijn veel soorten zeep ongeschikt om de huid mee te reinigen. De ideale pH ligt tussen de 7.0 en 8,5, net wat hoger dan de bovenste huidlaag.

 

 

Onze basische huidlijn in het kort

Alka® Bad

Alka® Bad is speciaal basisch badzout om te genieten van ontzurende lig-, hand- of voetbaden. De zeer rijke basische mineralenformule helpt het lichaam met het afvoeren van zure afvalstoffen en ondersteunt alle huidcondities.

Bestel direct

Alka® Crème

Met een basische pH-waarde van 8,2 ondersteunt Alka® Crème de gezonde zuurgraad van de huid door zure afvalstoffen te neutraliseren. Door de unieke basische formule en de rijke selectie natuurlijke oliën is Alka® Crème veelzijdig in gebruik en een uitkomst voor veel huidcondities en huidtypes.

Bestel direct

Alka® Deo

Alka® Deo, dé eerste deodorant die basisch, vegan & natuurlijk is!

Alka® Deo combineert de huidverzorging van Alka® Crème met een natuurlijke, basische deodorant en is daarom anders dan de huidige deodoranten en anti-transpiranten.

Bestel direct