Producten Kies een categorie

Onze huid is vaak te zuur

De huid is altijd licht zuur, maar waarom? Simpel, zure afvalstoffen verlaten ons lichaam via de huid. In de afgelopen jaren raken we steeds meer verzuurd waardoor de natuurlijke huidregulering wordt verstoord. De huid raakt door alle afvalstoffen verzuurd, droogt uit of wordt juist vettig met onzuiverheden als gevolg. De zuurgraad speelt hierin een essentiële rol. Bij de juiste zuurgraad is de huid in balans en straalt ze.

De zuurgraad van de huid zuurgraad huid

De huid is opgebouwd uit verschillende lagen. De bovenste laag is altijd een beetje zuur (een pH waarde tussen 4.0 - 5.5). De reden hiervoor is om de huid te beschermen, omdat het lichaam zure afvalstoffen afvoert via de huid. De bovenste laag, ook wel de hoornlaag genoemd, bestaat voornamelijk uit dode huidcellen (keratinocyten). Vaak ligt hierover heen een mix van vetzuren en melkzuren uit zweet gecombineerd met talg en hormonen.

De zuurgraad van de huid ontstaat doordat de huid ons grootste uitscheidingsorgaan is van zure afvalstoffen vanuit het lichaam. Hoe meer afvalzuren zich in het lichaam bevinden, hoe zuurder de huid wordt. Bijna alle schimmels floreren in een zure omgeving van pH 3.5 – 5.0 daarom zijn er zoveel soorten huidschimmels. Let goed op de pH-waarde, tussen de 5.0 en 10.0 zit u goed. De meest optimale pH-waarde ligt rond de 8.0 om zowel te reinigen als te verzorgen en te voeden.

Puistjes

We weten dat puistjes onzuiverheden zijn die ontstaan bij verstopte poriën. De poriën verstoppen gemakkelijk door de grote hoeveelheid vetzuren uit zweet, talg en hormonen die de huid dagelijks uitscheidt. Om dit tegen gaan gaat u de huid regelmatig reinigen met basische middelen, zure middelen zuiveren de huid niet maar drogen haar wel uit. Om de groei van schimmels en bacteriën die puistjes veroorzaken verder te beperken is een basische crème aan te bevelen.

Tijdens de pubertijd zijn de hormonen compleet in de war en zorgen voor een stortvloed aan afvalstoffen. Het jonge lichaam kan dit prima verwerken door alle “troep” via de huid uit te scheiden. De keerzijde is dat de huid vervolgens veel te zuur wordt met als gevolg nare rood/gele bultjes genaamd puisten. Om dit tegen te gaan is het belangrijk een meer basische huid na te streven.

 

De onder- en opperhuid onder en opperhuid

Slechts enkele micrometers dieper heerst een basisch milieu. De onderliggende huidlagen kennen een hoge pH-waarde (tussen de 7.0 en 8.0). Het voeden van deze diepere huidlagen is cruciaal voor een gezonde huid omdat in deze laag alle cellen worden aangemaakt die na verloopt van tijd de opperhuid vormen. Deze huidcellen (keratinocyten) groeien optimaal in basische omgeving. 

Te basisch….

Een hoge pH-waarde reinigt de huid en geeft haar meer energie. Echter, een te basische huid is ook niet goed. Een pH-waarde van boven de 10.0 kan de huid uitdrogen. Daarom zijn veel soorten zeep ongeschikt om de huid mee te reinigen. De ideale pH ligt tussen de 7.0 en 9.0, net wat hoger dan de bovenste huidlaag.


Ontdek onze basische huidverzorgingsproducten:

alka huidlijn