Producten Kies een categorie

De huidcyclus

Hoe werkt onze huid?

Elke huid maakt constant nieuwe huidcellen aan. Na circa elke 28 dagen heeft u een compleet nieuwe huid. Een gezonde huid is onmisbaar: zij is het omhulsel van het lichaam. De huid beschermt onder andere tegen ziektekiemen en regelt de lichaamstemperatuur. Daarnaast is een gezonde huid het belangrijkste ingrediënt voor een stralende huid.

Laagje voor laagje

Waarom is juist -basische- huidverzorging zo belangrijk? Om antwoord te geven op deze vraag moeten we eerst uitleggen hoe de huid en het huidcelvernieuwingsproces werkt.

Iedere huid bestaat uit drie lagen:

  • Onderhuid (subcutis)
  • Lederhuid (corium)
  • Opperhuid (epidermis)

Met huidverzorgingsproducten kunt u alleen de opperhuid (de epidermis) beïnvloeden. De opperhuid bestaat ook uit verschillende lagen, waarbij we de bovenste laag de hoornlaag noemen.

Fase 1: hoera, een nieuwe huidcel!

Een huidcel komt ter wereld als keratinocyt. Deze wordt geboren onderin de opperhuid. Hier is sprake van een basische omgeving met een pH-waarde die ligt tussen de 7,5 en 8,5. Naarmate de huidcel ouder wordt, wordt ze steeds verder naar het huidoppervlak (hoornlaag) geduwd. Dit noemen we het huidcelvernieuwingsproces.

Fase 2: eindelijk volwassen

Na een paar dagen onderin de opperhuid te zijn verbleven, verplaatst de keratinocyt zich naar een nieuwe laag: stratum spinosum. In deze dikke laag groeit de keratinocyt uit tot een krachtige huidcel. Ook hier is de pH-waarde van de omgeving tussen de 7,5 en 8,5. Dat is maar goed ook: in een zure omgeving sterft de huidcel.

Fase 3: oud en wijs

In deze fase begint de huidcel af te sterven. Ze wordt dunner en verliest vocht. De pH-waarde in deze omgeving is een stuk lager: tussen de 7,1 en 7,3. Tijdens het afsterven produceert de huidcel urinezuur. Dit is een extra verzurende factor voor de huid.

Fase 4: een leger beschermengeltjes

In dit laatste stadium is de huidcel overleden. Tijdens haar leven is ze steeds platter geworden waardoor nu alleen een platte celwand over is. Samen met duizenden andere overleden huidcellen vormt ze de hoornlaag. De hoornlaag is belangrijk voor ons lichaam: zij geeft bescherming tegen het binnendringen van ziektekiemen. De hoornlaag kent een pH-waarde tussen de 5,4 en 5,9. Echter, door de uitstoot van urinezuren van binnenuit kan de de hoornlaag zuurder worden dan pH 5.4. De hogere zuurgraad vormt dan een voedingsbodem voor diverse huidaandoeningen. De hoge zuurgraad heeft invloed op het huidvernieuwingsproces waardoor de huidcylcus te snel (psoriasis) of te langzaam (droge huid, eczeem) verloopt.

Dáárom gebruikt u basische huidverzorgingsproducten

De veranderende zuurgraad maakt van onze huid één van de meest gevoelige organen in ons lichaam. We moeten de huid voortdurend helpen gezond te blijven. De huid heeft een juiste -basische- zuurgraad nodig om de celgroei optimaal (niet te langzaam of niet te snel) te laten verlopen en de hoornlaag niet te sterk te laten verzuren op het einde van de cyclus. Uit onderzoek is gebleken dat de optimale pH-waarde voor de vorming van nieuwe huid tussen de eerdergenoemde 7,5 en 8,5 ligt.

Alka® Bad

Alka® Bad is speciaal basisch badzout om te genieten van ontzurende lig-, hand- of voetbaden. De zeer rijke basische mineralenformule helpt het lichaam met het afvoeren van zure afvalstoffen en ondersteunt alle huidcondities.

Bestel direct

Alka® Crème

Met een basische pH-waarde van 8,2 ondersteunt Alka® Crème de gezonde zuurgraad van de huid door zure afvalstoffen te neutraliseren. Door de unieke basische formule en de rijke selectie natuurlijke oliën is Alka® Crème veelzijdig in gebruik en een uitkomst voor veel huidcondities en huidtypes.

Bestel direct

Alka® Deo

Alka® Deo, dé eerste deodorant die basisch, vegan & natuurlijk is!

Alka® Deo combineert de huidverzorging van Alka® Crème met een natuurlijke, basische deodorant en is daarom anders dan de huidige deodoranten en anti-transpiranten.

Bestel direct