“Basisch water helpt tegen brandend maagzuur”

We noemen het regelmatig terugstromen van de zure maaginhoud in de slokdarm brandend maagzuur of reflux. Bij mensen die hier last van heben, staat het sluitspiertje vaker open dan bij anderen. Hierdoor stroomt het maagzuur vaker de slokdarm in.

Toename
De afgelopen jaren is het aantal mensen met refluxklachten sterk toegenomen. De oorzaak is in veel gevallen zure voeding, oftewel voeding met een lage pH-waarde. In de Verenigde Staten is het wettelijk verplicht om de zuurgraad van voedsel uit blik en dranken onder de pH 4,6 te houden. Hierdoor hebben mensen die veelal voeding uit blik eten, vaker last van brandend maagzuur.

Onderzoeksresultaten
Uit onderzoek* blijkt dat basisch water een redmiddel kan zijn bij brandend maagzuur. De boosdoener van reflux is een enzym genaamd pepsine. Dit enzym is het meest actief als zijn omgeving een pH-waarde van 2 heeft. Echter, een pepsine kan al schade aanrichten binnen een omgeving lager dan pH-waarde 5. Onderzoekers onderzochten of ze met basisch water de schadelijke activiteiten van pepsine konden beperken. Wat blijkt: basisch water met een pH-waarde boven 8,8 neutraliseert direct overactieve pepsine. Pepsine is niet meer actief zodra de pH-waarde boven de 7,4 stijgt. Het drinken van basisch water kan dus direct verlichting geven omdat het de zuurgraad aanpakt en daarmee de activiteit van pepsine.

*Potential benefits of pH 8.8 alkaline drinking water as an adjunct in the treatment of reflux disease