Over baking soda (en zuiveringszout) en of het ook ons lichaam reinigt...

Zuiveringszout. Het woord alleen al belooft een reinigende werking, maar wat kan er dan precies allemaal mee ‘gezuiverd’ worden? Ook ons lichaam?

Er bestaat nog al wat verwarring over de verschillende termen die gebruikt worden. Baking soda, bakpoeder, zuiveringszout, natriumbicarbonaat... Het één gebruikt men in de keuken, het andere in de schoonmaak, weer een ander in ons lichaam... Zijn deze stoffen hetzelfde of zijn er verschillen, en wat werkt hoe?

Baking soda, zuiveringszout, natriumwaterstofcarbonaat en natriumbicarbonaat: het is eigenlijk allemaal hetzelfde! De scheikundige formule is NaHCO3. Het is een stof die zuren bindt, en daarom prima werkt om schoon te maken (want zuren met hun nare geurtjes worden verwijderd in plaats van gemaskeerd) en om de zuur-basebalans in ons lichaam te herstellen en te optimaliseren. De vreemde eend in de bijt is bakpoeder, want dat is beslist niet hetzelfde! Bakpoeder is een mengsel van natriumbicarbonaat + (citroen)zuur. De scheikundige formule is NaHCO3 + C6H8O7.  Zonder het toegevoegde zuur zal het mengsel niet (voldoende) rijzen en luchtig worden.

Afijn, nu deze verschillen zijn opgehelderd, maar wat is nu precies de werking van natriumbicarbonaat in ons lichaam? Natriumbicarbonaat komt in de natuur voor maar wordt door ons lichaam zelf aangemaakt om de zuur-/basebalans optimaal te houden. Het wordt aangemaakt in de alvleesklier, de nieren en via de maagwandcellen en zorgt voor een goede zuurgraad (pH-waarde) in het lichaam. Wanneer wij ouder worden neemt de hoeveelheid natriumbicarbonaat in ons lichaam af, waardoor de verzuring toeneemt.

Sommige mensen gebruiken natriumbicarbonaat inwendig om de zuurgraad in het lichaam te herstellen. U kunt het beste géén natriumbicarbonaat oplossen in water omdat het door ons maagzuur wordt geneutraliseerd, waardoor er enkel water, koolstofdioxide en keukenzout overblijven. Op lange termijn kan dit ‘zout’ een hoge bloeddruk veroorzaken.

De juiste manier van inname is met een coating die pas in de darmen oplost, zoals de Alka® Tabs of de Alka® Druppels. Bij het gebruik van de druppels wordt er pas aan de andere kant van de maagwand natriumbicarbonaat aangemaakt, waardoor u actief gaat ontzuren zonder gevaar van een te hoge bloeddruk. Wilt u meer weten over het belang van een goede zuurgraad in het lichaam klik dan hier. Om de zuurgraad in het lichaam optimaal te houden is het naast het ontzuren van belang om matig te zijn met verzurende voedingsmiddelen.

Lees onze nieuwsbrief

Mis niet langer de meest interessante informatie over ontzuren, nieuwe producten of aanbiedingen.
Met de Alka® Nieuwsbrief ben je altijd als eerst op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je nu in!

Uitschrijven kan altijd en op elk moment