Sporten en ontzuren

Sporten en ontzuren

(Top)sporters kennen het proces van verzuring van lichaam en spieren na enige tijd van hun topprestatie maar al te goed. Ook de minder gevorderde sporters en recreanten, zoals fietsers, schaatsers en wandelaars weten beslist wat spierpijn is. Maar wist u dat u verzuring van lichaam en spieren op simpele wijze kunt tegengaan zodat u veel langer kunt genieten tijdens en na uw favoriete bezigheid?

Waardoor ontstaat verzuring van de spieren?

Tijdens lichamelijke overbelasting door bijvoorbeeld fietsen, schaatsen, wandelen en rennen verbranden de spieren meer voedingsstoffen dan normaal. Het hart moet steeds sneller pompen om aan de vraag naar zuurstof en voedingstoffen te voldoen.

Na verloop van tijd ontstaat door de continue lichamelijke overbelasting onvoldoende aanvoer van zuurstof waardoor verbranding nauwelijks meer kan plaatsvinden. Tijdens deze fase komt melkzuur vrij aangezien het lichaam suikers (glucose) verbrandt om te voorzien in de verhoogde energiebehoefte. De melkzuren hopen zich op in lichaam en spieren waardoor deze verzuren.

Dit is ook de reden dat topsporters na grote lichamelijke inspanningen soms extra zuurstof krijgen toegediend om de verbranding op basis van zuurstof weer op gang te krijgen en de verzuring tegen te gaan.

Natriumbicarbonaat lost zuren in lichaam en spieren op

Normaal gesproken lost het lichaamseigen stofje natriumbicarbonaat overtollige melkzuren in lichaam en spieren op. Bij normale belasting van het lichaam zijn voldoende bicarbonaten in het bloed aanwezig om de zuurbalans in evenwicht te houden.

Maar bij lichamelijke overbelasting ontstaat een overschot aan melkzuren ten opzichte van bicarbonaten waardoor de zuurbalans in de zure richting doorslaat. Het overschot aan zuren veroorzaakt nu juist spierpijnen, moeheid, verlies van oriëntatie en coördinatie.

Ontzuren door het verhogen van de “bicarbonaten” in het bloed

Een eenvoudige manier om verzuring tegen te gaan bij lichamelijke overbelasting is door de hoeveelheid bicarbonaten in het bloed te verhogen. De bicarbonaten in het bloed worden ook wel de “basische buffers” genoemd. Door de basische buffers te verhogen zullen deze de overtollige melkzuren neutraliseren en afvoeren.

U kunt het lichaam op 2 manieren effectief voorzien van natriumbicarbonaat:

  • Het drinken van basisch water. Basisch water is water met een hoge pH-waarde. U kunt dit gemakkelijk zelf maken door aan een glas water 3 druppels Alka® Druppels toe te voegen. Als u het basische water drinkt, zal de maag via de maagwandcellen natriumbicarbonaat produceren dat direct in het bloed wordt opgenomen.
  • Het innemen van Alka® Tabs. De tabletten slikt u nadat u iets heeft gegeten. Dankzij een unieke coating die de tablet omhult, passeert deze de maag zonder te worden aangetast door het maagzuur. Pas in de darmen lost de tablet geleidelijk op. Het natriumbicarbonaat wordt dan via de darmwand aan het bloed afgegeven.