Zuur-Base dieet


Het zuur-base dieet is een voedingspatroon dat een gezond evenwicht nastreeft m.b.t. zure en basische reststoffen die in het lichaam achterblijven na verbranding van voedsel. Verzuring van het lichaam, spieren en gewrichten wordt in hoge mate veroorzaakt door een dagelijkse overschot aan zuurvormend voedsel.

  • Zuurvormende voedingsmiddelen laten na verbranding zure afvalstoffen achter zoals urinezuren, fosforzuren, looizuren en azijnzuren.
     
  • Basischvormende voedingsmiddelen laten na verbranding basische stoffen achter zoals ijzer, kalium, en magnesium.

zuur base dieet

 

De smaak van een voedingsmiddel zegt in eerste instantie niets over de zuur- of basischvormende werking. Een citroen bijvoorbeeld smaakt erg zuur, maar laat na verbranding basische reststoffen achter in het lichaam. Dit maakt een citroen een basischvormend voedingsmiddel.

Voor een goede zuurbalans op basis van het zuur-base voedingspatroon geldt als richtlijn dat deze zou moeten bestaan uit 80% basisch- en 20% zuurvormende producten. Maar, in de praktijk blijkt dat wij met ons westerse voedingspatroon (veel suikers, dierlijke eiwitten, geraffineerde en bewerkte producten) per dag slechts 30% tot 40% basischvormend en maar liefst 60% tot 70% zuurvormend voedsel binnen krijgen.

Welke voeding is zuur en welke basisch?

Een gezonde lichaamsfunctie vereist voldoende basische voeding. Mensen met zure ophopingen zouden binnen het zuur-base dieet in de verhouding van tenminste 80% - 20% (4 eenheden basisch- tegen 1 eenheid zuurvormend voedsel) moeten eten.

Omdat het lichaam voedingstoffen haalt uit het hele spectrum van voedingsmiddelen is het wel belangrijk om gevarieerd te eten. Wanneer u langdurig een te éénzijdig voedingspatroon aanhoudt, dan gaat het lichaam op termijn een tekort aan bepaalde voedingsstoffen opbouwen.

Een gezonde zuurbalans binnen het zuur-base dieet zonder het risico van uitputting van belangrijke voedingsstoffen kunt u bereiken door een verhouding van 60% basisch- en 40% zuurvormende voeding aan te houden, mits u dit combineert met dagelijkse actieve ontzuring.

Met de Alka® producten  kunt u dagelijks actief ontzuren. Ze bieden het basische tegenwicht waardoor u binnen het zuur-base dieet kunt genieten van een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Door het gebruik van de Alka® producten gaat u het lichaam actief ontzuren. Dat wil zeggen dat u actief zure afvalstoffen uit het lichaam gaat afvoeren. Door actief te ontzuren herstelt en handhaaft u de zuur-base balans van het lichaam.

Voedingstips bij het zuur-base dieet


Tip 1. Minimaliseer suikers

Suikers, en met name geraffineerde witte suikers, zijn sterk verzurend. Wanneer u hiervan teveel binnenkrijgt verhoogt u de kans op chronische verzuring. U kunt witte suiker eventueel vervangen door ongeraffineerde rietsuikers, of door de plantaardige zoetstof Stevia.

Tip 2. Eet veel groenten

Groenten zijn erg gezond voor het lichaam. Ze bevattenveel natuurlijke vitamines en basische mineralen. U kunt het beste de groenten beetgaar stomen en niet in de magnetron bereiden.

Tip 3. Matig met fruit

Fruit bevat veel gezonde voedingsmiddelen zoals vitamines, mineralen en vezels, maar ze bevatten ook veel fruitsuikers die verzurend werken. 2 stuks fruit per dag is nog steeds een goede richtlijn!

Tip 4. Minimaliseer frisdranken en gezoete vruchtensappen uit pak

Koolzuurhoudende frisdranken bevatten enorme hoeveelheden suiker. Een fles cola of sinas bevat gemiddeld 33% suiker! Maar ook de frisdranken met kunstmatige zoetmakers zijn erg verzurend voor het lichaam. Daarbij wordt het lichaam door de toevoeging van koolzuur voor de “frisse bubbeltjes”, bij iedere slok opgezadeld met koolzuur dat het juist moet uitscheiden. Vruchtensappen uit pak zijn vanwege de wijze waarop ze zijn geproduceerd verzurend voor het lichaam. U kunt beter met mate versgeperste vruchtensappen drinken met al haar natuurlijke vitamines, mineralen en fruitsuikers.

Tip 5. Matig met vlees en vis

Vlees, en met name rood vlees bevat veel purine. Dit is een stof waaruit urinezuren vrijkomen. Vis bevat ook relatief veel purine zodat deze een verzurende werking heeft. Vis bevat ook veel goede essentiële vetzuren. Als u dagelijks actief ontzuurt, dan is 1 of 2 maal per week een visje een aanrader!

Tip 6. Drink dagelijks een glas Alka® Greens

Alka® Greens bestaat uit een weldadige hoeveelheid natuurlijke basischvormende extracten en orthomoleculaire voedingsstoffen. Een glas Alka® Greens bevat onder andere de hoeveelheid voedingsstoffen die gelijk is aan de voedingsstoffen van 5 porties verse groenten en fruit, maar dan zonder de fruitsuikers!

Alka® Greens - zuur-base dieet

Alka® Greens, ideaal binnen het zuur-base dieet

Downloads